Laser Μυωπίας

Laser Μυωπίας, Υπερμετρωπίας, Αστιγματισμού

Η διαθλαστική χειρουργική αποτελεί μια σύγχρονη τεχνολογική επανάσταση στο χώρο της οφθαλμολογίας. Περίπου 1.000.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ και περισσότεροι απο 20.000 στην Ελλάδα απολαμβάνουν κάθε χρόνο τα οφέλη από την εφαρμογή της.

Με τον όρο διαθλαστική χειρουργική αναφερόμαστε σε κάθε χειρουργική μέθοδο διόρθωσης των διαθλαστικών ανωμαλιών των ματιών, δηλαδή της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού. Το Excimer Laser χρησιμοποιείται σήμερα σχεδόν αποκλειστικά για τη διόρθωση αυτών των ανωμαλιών, αναδιαμορφώνοντας την πρόσθια επιφάνεια του οφθαλμού έτσι ώστε να είναι δυνατή η ευκρινής όραση χωρίς τη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής.

-Τι είναι το Excimer Laser;

Είναι μια ιδιαιτέρως ακριβή ιατρική συσκευή, η οποία παράγει μια ισχυρή δέσμη συμπυκνωμένου φωτός. Η δέσμη αυτή έχει την ικανότητα να σμιλεύει τον κερατοειδή χωρίς να παράγει ίχνος θερμικής ενέργειας, διορθώνοντας έτσι τη μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό.

-Ποιες τεχνικές υπάρχουν για τη διαθλαστική διόρθωση με Excimer Laser;

Υπάρχουν δύο διαφορετικές μέθοδοι για να γίνει η διαθλαστική διόρθωση με το Laser. Η πρώτη είναι η τεχνική PRK (Photo-Refractive Keratectomy) κατά την οποία μετά τη μηχανική αφαίρεση του επιφανειακού επιθηλίου του κερατοειδούς με αλκοόλη ή με χειρουργικό μαχαιρίδιο, γίνεται η εφαρμογή του Laser και ακολούθως το επιθήλιο αφήνεται να επουλωθεί από μόνο του με τη βοήθεια θεραπευτικού φακού επαφής. Η τεχνική αυτή χαρακτηρίζεται από μια σταδιακή αποκατάσταση της όρασης μέσα σε λίγες εβδομάδες και ήπιες ενοχλήσεις τις πρώτες 2-3 ημέρες. Η TRANS-PRK είναι η πιο εξελιγμένη μορφή της PRK. Αυτή η μέθοδος δεν προϋποθέτει τη μηχανική αφαίρεση του του επιθηλίου του κερατοειδούς αλλά γίνεται αποκλειστικά με το Laser. Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνουμε ανάλογα αποτελέσματα με την κλασική PRK και συγχρόνως έχουμε γρηγορότερη μετεχγειρητική αποκατάσταση, καλύτερη επιθηλιοποίηση και μικρότερο πόνο.

Η δεύτερη μέθοδος Laser είναι η τεχνική LASIK (Laser Assisted in Situ Keratomileusis), η οποία απαιτεί λιγότερο χρόνο επούλωσης, η αποκατάσταση της όρασης είναι ταχεία (μέσα σε 12-24 ώρες) και είναι ανώδυνη. Η Lasik είναι τεχνικά πιο δύσκολη και περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πολύ λεπτού κερατοειδικού κρημνού (flap), ο οποίος ανασηκώνεται και αφού εφαρμοσθεί το Laser επανατοποθετείται στη θέση του. Στην κλασική μέθοδο Lasik η δημιουργία του flap πραγματοποιείται αξιόπιστα και με ασφάλεια με τη βοήθεια του μηχανικού μικροκερατόμου. Τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιαστεί και το Femtosecond Lasik. Το παλμικό αυτό Laser τοποθετεί φυσαλίδες με συγκεκριμένη γωνία και σε συγκεκριμένο βάθος του κερατοειδή με σκοπό τη δημιουργία του κρημνού. Το Femtosecond Lasik επιτρέπει στο χειρουργό να είναι πιο ακριβής με το μέγεθος και το πάχος του flap. Έτσι, οι σπάνιες επιπλοκές του που μπορούν να παρουσιαστούν με το μικροκερατόμο έχουν εκλείψει με το Femtosecond Lasik.

-Να κάνω LASIK ή PRK;

Οι δύο τεχνικές μπορούν να εφαρμοσθούν εναλλακτικά και παρέχουν ταυτόσημα και εξαιρετικά αποτελέσματα. Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί αποφασίζεται από το χειρούργο οφθαλμίατρο, ανάλογα με τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις της καθεμίας.

-Ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να κάνω Laser;

  • Να είστε πάνω από 18 χρονών
  • Οι βαθμοί των γυαλιών σας να παραμένουν σταθεροί (<0,75) για τουλάχιστον έναν (1) χρόνο
  • Να μην πάσχετε από χρόνιες παθήσεις των ματιών ή συστηματικές νόσους, κυρίως αρρύθμιστες
  • Οι βαθμοί της διαθλαστικής σας ανωμαλίας να είναι μέσα στο ενδεικνυόμενο εύρος θεραπείας
  • Αν είστε γυναίκα, να μην είστε έγκυος και να μη θηλάζετε

Εφόσον πληροίτε αυτές τις προϋποθέσεις μπορείτε να προχωρήσετε σε μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση στο χώρο του ιατρείου και κατόπιν σε έναν αναλυτικό προεγχειρητικό έλεγχο με υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα στο κέντρο διαθλαστικής χειρουργικής όπου θα γίνει η επέμβαση.

-Είναι επίπονη η επέμβαση και πόσο χρόνο διαρκεί;

Η επέμβαση είναι εντελώς ανώδυνη, αφού χρησιμοποιούνται αναισθητικές σταγόνες. Μετά την επέμβαση και ανάλογα με τη μέθοδο που έχει επιλεγεί, είναι πιθανό τις πρώτες ημέρες να έχετε ενοχλήσεις, οι οποίες όμως υποχωρούν με την κατάλληλη θεραπεία. Από τη στιγμή της τοποθέτησής σας κάτω από το μικροσκόπιο, στο ειδικό μηχάνημα, μέχρι το τέλος όλης της διαδικασίας και στα δύο μάτια, δεν πρόκειται να περάσουν παραπάνω από 20 λεπτά, συνήθως αρκετά λιγότερα.

-Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο;

Ναι. Η διαθλαστική διόρθωση είναι μόνιμη και η απαλλαγή από τα γυαλιά σας οριστική. Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου η διάθλαση μπορεί να αλλάξει λόγω ηλικίας ή άλλων ειδικών συνθηκών, μπορεί να γίνει νέα, επαναληπτική εφαρμογή του Laser, χωρίς κανένα πρόβλημα.

-Είναι αλήθεια ότι το Laser είναι επέμβαση πολυτελείας που απευθύνεται σε λίγους;

Πρόκειται περί μύθου. H απαλλαγή από τα γυαλιά, η διακοπή της χρήσης των φακών επαφής που αποτελούν συχνή αιτία ενοχλήσεων και οφθαλμικών μολύνσεων, η δυνατότητα συμμετοχής σε αθλήματα ή χόμπι χωρίς εξαρτήσεις, το αισθητικό και ψυχοκοινωνικό όφελος, αποτελούν ορισμένες μόνο από τις θετικές επιδράσεις στην ζωή εκείνων που υποβάλλονται στη σύγχρονη διαθλαστική χειρουργική. Πέρα από όλα αυτά τα οφέλη, όμως, αποτελεί ουσιαστικά μία επένδυση, διότι εάν υπολογίσουμε τα χρήματα που ξοδεύει κάποιος για γυαλιά, φακούς επαφής και υγρά συντήρησής τους σε βάθος χρόνου, τότε σίγουρα η διαθλαστική επέμβαση αποτελεί μια συμφέρουσα επιλογή.