Οφθαλμική Επιφάνεια και Βλέφαρα

ΠΤΕΡΥΓΙΟ

Το πτερύγιο είναι ένας ελαφρά υπεγερμένος, τριγωνικού σχήματος ινοαγγειακός ιστός στο πρόσθιο τμήμα του βολβού, που ξεκινάει από το σκληρό χιτώνα (λευκό του ματιού) και επεκτείνεται μέχρι τον κερατοειδή (το διαυγές πρόσθιο τμήμα του βολβού). Τα πτερύγια είναι καλοήθη, αλλά εκτός της παραμόρφωσης που δημιουργούν μπορούν να προκαλέσουν και μείωση της όρασης όταν επεκταθούν προς το κέντρο του κερατοειδούς. H ακριβής αιτία του πτερυγίου δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη. Παρατεταμένη έκθεση στο ηλιακό φως, ιδίως στην υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς και χρόνιος ερεθισμός του ματιού από ξηρότητα του περιβάλλοντος και συνθήκες αυξημένης σκόνης, φαίνεται πως αποτελούν γενεσιουργό αιτία.

Στα αρχικά στάδια συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα και δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη θεραπεία. Κάποιες φορές φλεγμαίνουν και δημιουργούν έντονη ερυθρότητα στον οφθαλμό. Όταν όμως ένα πτερύγιο επεκτείνεται πολύ στον κερατοειδή, μπορεί να προκαλέσει εκτροπές στην όραση και αστιγματισμό.

Στην περίπτωση που το πτερύγιο δίνει έντονα συμπτώματα, φλεγμαίνει συνεχώς ή μειώνει την όραση τότε πρέπει να γίνει χειρουργική αφαίρεση. Υπάρχουν αρκετές χειρουργικές τεχνικές. Ο οφθαλμίατρος θα αποφασίσει ποια είναι η ενδεικνυόμενη τεχνική σε κάθε περίπτωση. Η επέμβαση γίνεται σε χειρουργική αίθουσα, υπό τοπική αναισθησία. Συνήθως δε διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά- 1ώρα. Μετά την επέμβαση θα χρειαστεί κάλυψη του ματιού για 1-2 ημέρες. Μετά την αφαίρεση της κάλυψης του ματιού μπορείτε να επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

ΞΑΝΘΕΛΑΣΜΑΤΑ

Τα ξανθελάσματα είναι μικρές κίτρινες πλάκες που είναι ελαφρά ανασηκωμένες, στην επιφάνεια του δέρματος των βλεφάρων είτε στο πάνω είτε στο κάτω βλεφάρου, είτε και στα δύο. Τα ξανθελάσματα προκαλούνται από εναποθέσεις λίπους στο δέρμα και συχνά συνδέονται με αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.

Τα ξανθελάσματα δεν είναι επικίνδυνα, αλλά τις περισσότερες φορές αφαιρούνται από τα βλέφαρα με πλαστική επέμβαση για λόγους αισθητικούς.

Χειρουργική αφαίρεση μπορεί να απαιτηθεί και σε άλλα μορφώματα των βλεφάρων, όπως τα χαλάζια, τα θηλώματα και άλλα καλοήθη ή κακοήθη ογκίδια.