Θεραπείες Αμφιβληστροειδούς με Laser

Η αντιμετώπιση παθήσεων του αμφιβληστροειδή μέσω της ακτινοβολίας με laser αποτελεί σημαντικό θεραπευτικό «εργαλείο». Η αμφιβληστροειδική νόσος αντιμετωπίζεται χρησιμοποιώντας ένα θερμικό laser. Η φωτεινή ενέργεια απορροφάται από τους ιστούς στο πίσω μέρος του οφθαλμού και μετατρέπεται σε θερμότητα με αυτό το είδος του laser. Η θερμότητα προκαλεί μια πολύ μικρή ιατρογενή βλάβη στο συγκεκριμένο τμήμα του αμφιβληστροειδή, αφήνοντας τελικά μια ουλή που βοηθά να διορθώσει την ασθένεια στη συγκεκριμένη περιοχή. Η θεραπεία με laser είναι μη επεμβατική και συνήθως εκτελείται στο γραφείο.

Ποιες ασθένειες του αμφιβληστροειδούς αντιμετωπίζονται με θεραπεία με laser;

Ρωγμή αμφιβληστροειδούς

Το Laser χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει μικροσκοπικά εγκαύματα γύρω από τη ρωγμή του αμφιβληστροειδούς. Η θεραπεία που επιτυγχάνουν τα εγκαύματα ουσιαστικά είναι να συγκολλούν τον αμφιβληστροειδή προς τα κάτω και να αποτρέπουν την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Εάν δεν αντιμετωπιστεί η ρωγμή, τότε το υαλοειδές μπορεί να διαρρεύσει μέσω αυτών των σκισμών και να οδηγήσει σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Οίδημα της ωχράς κηλίδας

Πιο συχνά παρατηρείται στη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και στις αποφράξεις της φλέβας του αμφιβληστροειδούς. Το οίδημα της ωχράς αναπτύσσεται επειδή υγρό και αίμα διαρρέουν από τα κατεστραμμένα αγγεία κοντά στο κέντρο της όρασης. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται πολύ ελαφριάς έντασης laser για να σφραγίσει τις διαρροές και να αποτρέψουμε την απώλεια της όρασης.

Η νεοαγγείωση του αμφιβληστροειδούς

Πιο συχνά εμφανίζεται σε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και στις αγγειακές αποφράξεις του αμφιβληστροειδούς . Σε αυτές τις συνθήκες, λόγω έλλειψης οξυγόνου στον αμφιβληστροειδή, παθολογικά αιμοφόρα αγγεία μπορούν να αναπτυχθούν στο εσωτερικό του ματιού (νεοαγγείωση). Αυτά τα νέα αιμοφόρα αγγεία είναι πολύ ευαίσθητα και έχουν την τάση να αιμορραγούν και να προκαλούν σοβαρή απώλεια της όρασης ή και τύφλωση. Λόγω της σοβαρής φύσης της νεοαγγείωσης του αμφιβληστροειδούς, μια πιο εκτεταμένη θεραπεία με laser, που ονομάζεται παναμφιβληστροειδική φωτοπηξία, είναι απαραίτητη και είναι η μοναδική αγωγή για να σταματήσουμε την ανάπτυξη των ανώμαλων αιμοφόρων αγγείων.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της θεραπείας με laser;

  • Πριν το λέιζερ oι κόρες των ματιών σας θα διασταλούν με ενστάλλαξη κολλυρίων.
  • Στη συνέχεια θα σας δοθεί τοπική αναισθησία με αναισθητικές σταγόνες.
  • Ένας ειδικός φακός επαφής θα τοποθετηθεί στο μάτι σας για να κρατήσει τα βλέφαρα ανοιχτά και να εστιάσει το λέιζερ.
  • Κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα δείτε φωτεινές λάμψεις φωτός.
  • Η θεραπεία συνήθως διαρκεί 15-30 λεπτά.