Καταρράκτης

Καταρράκτης

Όταν ο φακός του ματιού μας αρχίζει να χάνει τη διαφάνειά του και να γίνεται θολός, παρεμβαίνει στο φως που φτάνει στον αμφιβληστροειδή και επηρεάζει την όρασή μας. Αυτό ονομάζεται καταρράκτης. Ένας θολωμένος φακός μπορεί να συγκριθεί με ένα τζάμι θαμπωμένο από υδρατμούς. Πρέπει να αφαιρεθεί ώστε η όραση να επανέλθει. Η σύγχρονη χειρουργική επέμβαση του καταρράκτη αποκαθιστά την όραση που χάνεται, ενώ ταυτόχρονα μειώνει και την εξάρτησή μας από τα γυαλιά.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καταρράκτη;

Ποια είναι τα συμπτώματα του καταρράκτη;

Ανάλογα με τον τύπο του καταρράκτη, οι ασθενείς εμφανίζουν διαφορετικά προβλήματα όρασης, τα πιο συνηθισμένα από τα οποία είναι τα εξής:

  • Δυσκολία στη νυχτερινή οδήγηση εξαιτίας των διαθλάσεων από τα φώτα
  • Συχνές αλλαγές στη συνταγή των γυαλιών
  • Προσωρινή βελτίωση στην κοντινή όραση (όπως αυτή που απαιτείται για την ανάγνωση) σε άτομα που είχαν παλαιότερα δυσκολία να δουν κοντά
  • Μονόφθαλμη διπλωπία
  • Δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων λόγω προβλημάτων όρασης
  • Ξεθώριασμα των χρωμάτων

Γιατι εμφανίζουμε καταρράκτη;

Γιατι εμφανίζουμε καταρράκτη;

Η πιο κοινή αιτία του καταρράκτη είναι η γήρανση. Άλλα αίτια μπορεί να είναι ένας τραυματισμός του οφθαλμού, κάποια οφθαλμική νόσος όπως η ραγοειδίτιδα, η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων και κάποιες συστηματικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης.

Ποια είναι η θεραπεία του καταρράκτη;

Ποια είναι η θεραπεία του καταρράκτη;

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει θεραπεία του καταρράκτη με φάρμακα. Μετά την επέμβαση, η καλή όραση μπορεί να αποκατασταθεί στους περισσότερους ασθενείς που έχουν φυσιολογικά, υγιή μάτια. Η επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση του καταρρακτικού φακού του οφθαλμού και είναι μια από τις πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές χειρουργικές διαδικασίες. Κατά την επέμβαση γίνεται μια μικρή τομή στο μάτι και εισάγεται ένα εργαλείο, το οποίο διαλύει και απομακρύνει με την βοήθεια υπερήχων το θολωμένο φακό (φακοθρυψία). Μόλις αφαιρεθεί ο θολός φακός, εισάγεται μέσω της ίδιας μικροσκοπικής τομής, ένας ενδοφθάλμιος φακός που αντικαθιστά τον ανθρώπινο. Τα πλεονεκτήματα της φακοθρυψίας σε σχέση με παλαιότερες τεχνικές είναι, μεταξύ άλλων, η γρηγορότερη ανάρρωση, η σχεδόν άμεση αποκατάσταση της όρασης, οι μικροσκοπικές τομές χωρίς ράμματα και ο πολύ μικρότερος κίνδυνος επιμόλυνσης.

Πότε πρέπει να χειρουργηθεί ο καταρράκτης; πόσο πρέπει να έχει "ωριμάσει";

Πότε πρέπει να χειρουργηθεί ο καταρράκτης; πόσο πρέπει να έχει "ωριμάσει";

Η χειρουργική αφαίρεση ενός υπερώριμου καταρράκτη με τη σύγχρονη τεχνική της φακοθρυψίας κάνει την επέμβαση πολύ δυσκολότερη και τις πιθανές επιπλοκές πιο συχνές. Οπότε δε θα πρέπει να περιμένουμε να σκληρύνει πολύ ο καταρράκτης. Η κατάλληλη ώρα είναι όταν αρχίζει να προκαλεί τέτοια μείωση ή ενόχληση στην όραση η οποία επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας, όταν δηλαδή δυσκολεύει την οδήγηση, την ανάγνωση, την παρακολούθηση τηλεόρασης κλπ.

Ποιος είναι ο χρόνος ανάρρωσης μετά την επέμβαση;

Ποιος είναι ο χρόνος ανάρρωσης μετά την επέμβαση;

Μετά το χειρουργείο και αφού δοθούν οδηγίες επιστρέφετε στο σπίτι την ίδια μέρα. Ολόκληρη η διαδικασία διαρκεί λίγες μόνο ώρες.
Τα πρώτα 24ωρα είναι φυσιολογικό να έχετε λίγο θολή όραση, ήπια ερυθρότητα ή αίσθηση ξένου σώματος.
Μετά από τη χειρουργική επέμβαση, είναι πολύ σημαντικό να ενσταλάσετε τις οφθαλμικές σταγόνες όπως ακριβώς έχουν συνταγογραφηθεί.
Την πρώτη εβδομάδα της ανάρρωσής σας πρέπει να αποφύγετε έντονη δραστηριότητα όπως άσκηση , σκύψιμο και σήκωμα βάρους. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται το κολύμπι και το νερό της βρύσης στο χειρουργημένο μάτι. Δεν υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τη διατροφή, την τηλεόραση, το διάβασμα κλπ.
Τελική συνταγή για γυαλιά δίνεται ένα μήνα μετά την επέμβαση, ανάλογα με τον τύπο του ενδοφακού που έχει συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθεί.

Μπορεί ο καταρράκτης να επανέλθει μετά το χειρουργείο;

Μπορεί ο καταρράκτης να επανέλθει μετά το χειρουργείο;

Ο τεχνητός φακός δεν ξαναθολώνει. Ο ανθρώπινος φακός που εμφανίζει τον καταρράκτη στηρίζεται μέσα στο μάτι πάνω σε μια μεμβράνη. Αυτή η μεμβράνη διατηρείται και για τη στήριξη του τεχνητού φακού. Σε μερικούς ασθενείς, με την πάροδο του χρόνου, η μεμβράνη αυτή θαμπώνει και η όραση ξαναμειώνεται. Αυτό ονομάζεται δευτερογενής καταρράκτης , αλλά διορθώνεται με ένα μικρό άνοιγμα στη μεμβράνη μέσω laser. Η διαδικασία γίνεται μία φορά και δεν απαιτείται επανάληψη.

Μπορούν να χειρουργηθούν τα δυο μάτια ταυτόχρονα;

Μπορούν να χειρουργηθούν τα δυο μάτια ταυτόχρονα;

Σήμερα μπορούν να χειρουργηθούν και τα δύο μάτια την ίδια μέρα. Οι περισσότεροι χειρουργοί όμως προτιμούν να χειρουργήσουν το ένα μάτι και αφού βεβαιωθούν ότι η επέμβαση είναι επιτυχής προχωρούν και στο δεύτερο μάτι.